Sattui hupaisa tapaus muutamia kuukausia sitten. Vietin iltaa ystävän kanssa ja yllättäen lapsenvahti soittaa ja kysyy, mitä hän voisi lasten kanssa tehdä? Ehdotettiin lettujen paistamista, mutta nuori lapsenlikka ei ollut letunpaistotaitoinen. Siksipä ajattelin, että laitan tänne blogiin ihan lettujenpaisto-ohjeet, niin voitte sitten vaikka täältä printata lettureseptin lapsenvahdeillenne tarvittaessa.. ;) Olen yrittänyt vastata tässä ohjeessa yleisimpiin mieleen tuleviin kysymyksiin, jotka vaikuttavat letunpaiston onnistumiseen. Ja voihan sitä tietysti aina soittaa vielä äidille, minä teen niin jatkuvasti vieläkin! Viimeksi eilen, kun kävin riisipuuron kanssa tahtojen taistelua siitä, pysyykö se kattilassa vai ei!? Ryökäle yritti koko ajan loikata hellalle ja otin konsultaatiopuhelun äitiliinin hätäaputoimistoon..

Letturesepti aloittelijalle:

Lähtötilanne: lue ensin koko ohje. Tarkasta, että tarvittavat tarvikkeet ja ainekset ovat saatavilla. Neuvottele riiviöiden kanssa, ovatko letut riittävä lahjus siihen, mitä ikinä haluatkin heiltä. Tämä siksi, että voit varmistua siitä, että niiden tekemiseen käytetty vaiva todellakin vastaa lasten kiltteyden tasoa.

Tarvikkeet: maitoa, munia, sokeria, vehnäjauhoja, suolaa, kulho, vispilä, kauha, paistinpannu ja voita tai margariinia sekä paistolasta. Huomaa, että pinnoitettuun pannuun ei saa käyttää metallisia välineitä. Myöskään puinen "kapusta" ei ole paras mahdollinen, vaan sellainen, missä on litteä, pitkähkö lapa.

Aloitetaan rikkomalla 3-4 munaa kulhoon ja vispataan vispilällä munien rakenne rikki. Jatketaan vispaamista kipaten kupillinen sokeria joukkoon. Sitten lisätään noin litran purkillinen maitoa ja vispataan edelleen. Vispausta jatketaan vielä vehnäjauhoja lisättäessä. Jauhoja kannattaa ripsutella hupsaus kerrallaan vispaten eikä tömäyttää puolta pussillista kerralla. Pieniä paakkuja voi tulla, ne eivät ole vaarallisia ja hajoavat, kun vispausta jatketaan. Jauhojen lisääminen lopetetaan, kun kulhossa on löysää velliä. Maustetaan vajaalla teelusikallisella suolaa. Annetaan taikinan "turvota" puolisen tuntia, mikäli jaksetaan odottaa niin kauan! Jos se tuntuu sen jälkeen paksulta, siihen voi lisätä vielä maitoa. Lettuexpertit ovat myös tiedettävästi käyttäneet vissyä maidon lisänä..

Lettujen paistaminen aloitetaan laittamalla pannu lämpiämään. Kun kämmen viedään pannun yläpuolelle muutaman sentin päähän ja kämmentä kuumottaa, on aika laittaa paistoon valittu rasva pannulle, eli margariinia tai voita. Noin vajaalla ruokalusikallisella on hyvä aloittaa, jos pannu on iso ja tarkoitus on paistaa räiskäleitä. Jos käytössä on pieni lettupannu, kuhunkin lettusyvennykseen laitetaan pieni nokare. Rasva sulaa ja alkaa kuplia. Sitä on hyvä levitellä vaikkapa sillä paistolastalla. Kun rasva alkaa ruskehtaa, on aika paistaa ensimmäinen.

Mikäli rasva muuttuu nopeasti tummanruskeaksi ja alkaa savuttaa, nosta pannu pois levyltä ja pienennä levyn tehoa muutama numero. Tässä tapauksessa voit laittaa lettutaikinaa pannuun, vaikka se ei olisi levyllä. Kylmä taikina jäähdyttää pannua ja voit laittaa sen levylle takaisin.

Ensimmäiset letut menevät usein "koekappaleiksi" myös kokeneilla paistajilla, joten ei ole syytä hermostua. Muutama ensimmäinen lettu kuluu yleensä siihen, kun etsitään pannulle ja levylle sopivaa kuumutta ja rasvalle oikeaa määrää sekä haluttua letun paksuutta. Nämä koekappaleet voi huoletta syödä itse, mutta maistuvat ne koirallekin!

Ota kauhalla lettutaikinaa ja kaada sulaneen rasvan päälle ohuelti. Jos letusta tuli paksu, kaada seuraavalla kerralla vähän vähemmän. Kun letun yläpuoli, eli se puoli jonka näet, on kypsynyt kiinteäksi, eli löysää taikinaa ei enää näy, ota lasta, hivuta se letun alle ja käännä lettu. Toista puolta paistetaan vähemmän aikaa kuin ensimmäistä. Toiselle puolelle tulee ruskeita pilkkuja. Lettu on valmis viimeistään siinä vaiheessa, kun pannua ravistamalla sen pitäisi lähteä heilumaan. Tosin aina se ei sitä tee.

Jos se oli liian tumma, pienennä levyn kuumuutta. Jos se jäi vaaleaksi kuutamoletuksi, etkä halua sellaisia, suurenna levyn kuumuutta pykälän verran. Jos se on niin ohut, että sitä on vaikeaa kääntää ja se repeää, koeta laittaa seuraavaan lettuun vähän enemmän taikinaa.

Nosta tai liu'uta pannulta valmis lettu lautaselle odottamaan, lisää rasvaa pannuun ja odota jälleen sen sulamista, kippaa kauhalla taikinaa pannulle ja niin edelleen. Samalla tavalla paistetaan kaikki letut kunnes taikina loppuu. Jos homma tuntuu hitaalta, valmiit letut voi peittää foliolla tai toisella lautasella, jos ne tuntuvat jäähtyvän. Kesken paistamisen voi joutua säätämään levyä pienemmälle tai suuremmalle teholle, jos letuista tulee liian tummia tai vaaleita. Joskus liika tummuminen voi johtua myös siitä, että lettua paistetaan liian kauan. Kokeilemalla oppii, miten saa parhaat letut. Myös erilaiset pannut ja erilaiset hellat tuottavat erilaisia tuloksia.

Valmiit letut tarjoillaan hienon sokerin tai hillon tai jopa jäätelön kanssa!

Selvitä myös, mistä löytyy lähin pannun kokoinen tai sitä isompi lasi- tai teräskansi sekä patakintaat. Ne voi ottaa myös valmiiksi esille. Letunpaistossa harvoin -jos koskaan- sattuu vahinkoja, enimmäkseen sulava rasva voi roiskua ja kirpaista nahkaa ja huolimattomuuden takia kuuman pannun reuna voi polttaa sormen. Palovammaan oikea ensiapu on hanasta kylmä vesi iholle.

Mikäli vahinko sattuu, kytke hella pois päältä ja ota pannu pois levyltä ja jatka letunpaistoa ensiavun jälkeen uudelleen. Ylikuumeneva pannu ja pannulla oleva rasva alkaa savuttaa ja rasva voi myös liikaa kuumennuttuaan leimahtaa tuleen. Pannun ottaminen pois kuumalta levyltä viimeistään savuttaessa pitäisi riittää. Mikäli rasva näin kärähtää, pitää pannun antaa jäähtyä ja kärtsännyt rasva on pestävä siitä pois ennenkuin paistamista voi jatkaa. Jos rasva sattuu kuitenkin leimahtamaan, täytyy se peittää kannella ja nostaa pannu heti pois kuumalta levyltä. Siihen ei saa heittää vettä, sillä rasva nousee veden pinnalle ja roiskuu. Kannella tukahduttaminen on oikea ensiapu pannulle.