Meillä on täällä semmoinen ravintola kuin Salsa-Orkidea. Oikein arvattu, pitsaa ja kebabia.. Mutta Minnaelinan kokeellinen kotikyökki kehitti juuri Salsaruusut!

Ensin tehdän semmionen hirviötaikina. Hiivataikina voidaan kohottaa kahdella tavalla ja tänään päätin kokeilla sitä tapaa, jota en olekaan ennen kokeillut: alustetaan nesteeseen hiivat ja hiutaleet ja jauhoja sen verran että tulee paksu velli. Sitten laitetaan se miettimään tekosiaan. Minä laitan sen aina mikroon (en tietenkään laita mikroa päälle!) koska siellä on varmasti vedoton paikka. Kun se on miettinyt tekosiaan se alkaa pian kuplia. Kun se kuplii iloisesti alustetaan loput jauhot ja rasvat ja mitä nyt laitetaankaan. Taikina leivottaisiin heti.

Minulle tuli vain semmoinen hirviötaikina, etten pystynyt sitä kerralla leipomaan, koska keittiöni tilat ovat kantti kertaa kantti. Alkuvaivauksen ja tehokkaan paukuttelun jälkeen aikina kahtia ja toinen puoli takas kulhoon odottamaan. Sillä välin kun taiteilin kaulimella toisen puolen puolikkaasta, elikkäs neljänneksestä, levyä salsaruusuihini, toinen puoli taikinasta villiintyi kulhossa jo toistamiseen ja jatkoi iloista puksuttamistaan muina möntteinä!

Salsaruusuihin sain idean pähkinöistä, joita ostin kerran alennuksella het monta pussia ja jotka eivät sitten oikein sopineet vatsalleni. Kyseessä on Estrellan Nut Temptations acapulco Chili & Red Paprika. Maistuivat tuhottoman mukavilta ja pötsi meni niistä ihan solmuun!

Laitoin sauvasekoittimella noin kolmanneksen pussin sisällöstä tuusannuuskaksi, lisäsin salsakastiketta ja öljyä niin että siitä tuli mössö. Kaulitsemalleni sämpylätaikinalevylle levitin tuon mössön ja käärin sen rullalle. Sitten leikkelin sen vinoiksi paloiksi ja tilttasin keskeltä eli tein kuten korvapuustit. Jos olisin jättänyt levyn paksummaksi olisin voinut vain rullata ja viipaloida.

Sillä välin hirviötaikina yritti jo loikata kulhosta ulos.

Tuli hieman kiire, sillä ylikohonnut taikinahan väsyy ja lopputulos on suoraa jöötiä. Äkkiä loppu taikina työn alle ja patonkia pellille, viimeisestä neljänneksestä ovat nyt pikkusämpylät uunissa. Huhhuh! Minun piti kylläkin siivota ja kuntoilla tänään mutta luovuuden puuska näytti toisen tien.. Kukahan siivoaisi keittiön?